iCloud Notların Silinmemesi

İcloud Notların Silinmemesi

APPLE, İCLOUD NOTLARININ SUNUCULARDAN SİLİNMEMESİ

iCloud’ta bulunan notlarınızın silinen fotoğraflar gibi 30 gün sonra silineceğini düşünüyorsanız, yanlış düşünüyorsunuz. Notlarınızın, Apple sunucularından kalıcı olarak silinmediği haberi ortaya çıktı! Fotoğraflarınızı, videolarınızı, belgelerinizi, notlarınızı, müziğinizi, uygulamalarınızı ve daha fazlasını güvenli bir şekilde saklama, tutma ve bunları tüm cihazlarınızda sürekli güncel kalma konusunda iCloud servisi ile ilgili hemen hemen birçok kullanıcıyı aşırı rahatsız edecek bir haber ortaya çıktı.

Bulut depolama servisindeki Notlar sunuculardan maalesef kalıcı olarak silinmiyor!

iCloud Notları kafaları karıştırmaya başladı!

Günümüze kadar iOS cihazlarla gelen Notlar uygulaması ile sakladığınız notların, silindikten sonraki 30 gün içerisinde Apple sunucularından yok olduğu sanılıyordu. Aynı fotoğraflar ve diğer silinen şeyler için düşündüğümüz gibi. Ancak işin aslının hiçte öyle olmadığı öğrenildi.

Bu bilgi Apple kullanan ve iCloud hesabı olan birçok kullanıcıda olumsuz etki yarattı. Rus merkezli yazılım şirketi ElcomSoft’tan araştırmacıların iddialarına göre, Apple bu notları olması gerekenden daha uzun süre yani 30 günden daha uzun bir süre sunucularında saklamaya devam ediyor. Şirketin Phone Breaker adını verdiği araç sayesinde, 30 günden daha çok eski notlara rahatlıkla erişilebildiği ifade ediliyor.

İcloud Notların Silinmemesi

Bazı araştırmacılar tarafından yapılan testlerde, 30 günden daha fazla süre önce silinmiş olan 50 not dikkate alınarak testler yapmışlar. Özellikle bu notlardan bir tanesinin  2012 yılından beri günümüze kadar sunucularda kalıyor olması ise ayrıca kafalarda soru işareti yaratıyor.

Yani 5 yıl önce silinen bir notun hala sunucularda durması güvenlik konusunda çoğu kişinin güvenini kırdı. Sunuculardan 30 gün içerisinde siliniyor denilerek yıllarca sunucularda kalması iCloud’a olan bağlılığı azaltacak gibi görünüyor.

ElcomSoft, eski notların tutulma süresi derecesinin farklılık gösterdiğinin altını çiziyor. Bazı hesapların silinmemiş oldukça fazla notunun bulunduğu, bazılarındaysa bulunmadığı vurgulanmakta. Durum böyle olunca da son silinenler klasöründeki 30 gün uyarısını dikkate almanın bir anlamı yok diyebiliriz. Ama 30 günden daha erken sürede silinme ihtimali olabilir mi açıkçası bilmiyoruz.

Apple’ın bu tarz bir olaya karışması birçok soru işaretini getiriyor akıllara. Apple’ın bu notları tutmaktaki amacı nedir neden böyle bir şey yapıyor bu konu hakkında bir açıklama henüz yok. Açıklama geldiği zaman durumun tekrar değerlendirmesini yapacağız.