Astronotlar Uzayda 2 Ay Sırtüstü Yatacak

NASA Amerikan Uzay Araştırma Kurumu astronotların 2 ay boyunca uzay yolculuğunda yatmalarını gerektirecek durumlar için bir dizi deney yapmaya hazırlanıyor. Bunun fiziksel ve ruhsal sonuçlarını anlamak için bir dizi test uygulayacak. Birincisi yeryüzünde 9.81 m/s2 değerinde bir yer çekim ivmesi var. Bu ivme ile vücut kaslarımız, kan damarlarımız bir uyum içinde çalışıyor. 1 Atm hava basıncı da kan basıncını dengeliyor. Eğer havanın olmadığı bir ortamda bulunsaydık, kan basıncı damarları çok kolay bir şekilde patlatabilirdi. Çünkü bu basıncı dengeleyecek bir atmosfer basıncı olmazdı. Neyse ki astronotlar özel basınçlı uzay elbiseleri ile bu işi hallediyorlar. Ama 2 ay boyunca bir kapsül içinde yatmak ve hareketsiz durmanın vücut üzerinde nasıl etkileri olabilir? Çünkü dünya Mars gezegenine gitmeye hazırlanıyor ki bu da çok uzun süreli uçuş anlamına geliyor. Bu süre içinde bir kapsül içinde aylar geçirmek tam anlamı ile delilik. Bu yüzden çözüm olarak astronotları ve yolcuları uzay seyahati sırasında uyutmak en mantıklısı…

Yer çekim İvmesi Olmadan Seyahat

İnsan ve bitkiler-hayvanlar için mavi gezegenimiz yaşam olanakları sunuyor ama uzay için aynı şeyi söylemek zor. Bilim insanları yerçekim ivmesi olmadan ya da bunun olumsuz etkilerini azaltarak uzayın keşfine çıkmanın yollarını arıyor. Bu kapsül içindeki uzay maceracılarının günde 120 dakika egzersiz yapmalarının gerekli olduğu ortaya çıkarıldı. Yeryüzünde astronotlar için yer çekimsiz ortamlar hazırlanarak simülasyon programları düzenleniyor. Sonuçta kas atrofisi denilen olay ve kan dolaşımının düzenliğine eşlik eden istenmeyen durumlar ortaya çıkıyor.

Araştırma Derinleştiriliyor

NASA ve ESA adı verilen Uzay Araştırma Kuruluşlarının düzenleyeceği bir deneye 24 kişi katılacak. Almanya’da Envihap Tıp merkezinde deney gerçekleştirilecek. Deneklerin metabolizma süreçleri izlenecek ve kan dolaşımı, kas deformasyonları incelenecek. Kardiyovasküler sistemde oluşabilecek arızalar incelenecek. 5 yıl önce NASA nın düzenlediği bir deneyde 40 gün hiç ayağa kalkmadan sürekli yatan A. İvanitski bu deneyimi yaşamıştı. Tabi denekler için büyük bir para ödemesi yapılıyor. Geri döndürülemez sağlık sorunları riski olan bu deneyin yeniden yapılması için gözler mart ayının sonuna çevrildi. Denekler 2 ay boyunca İvanitski gibi yatalak kalacaklar.