Bluetooth İle Çalışan Kalp Pillerini Hacklemek

Bilim ve teknolojinin gelişiminin önündeki tüm engeller tamamen kaldırılmış durumda. Her gün yeni bir bilimsel buluş, insanlığı heyecanlandırıyor. Bilgi paylaşımının artması ve mühendislik bilimlerinin daha ayrıntılı dallara ayrılması ile beraber; yeni buluşlar da ortaya çıkıyor. Bunlar arasında Bluetooth teknolojisi ile çalışan kalp pilleridir. Zayıflamış kalpler için güçlendirici etkisi olan ve kan pompalama görevini yapmasını sağlayan kalp pillerinin tehlikeli bir yönü de var: Hacklenmek!

Kalp Pilleri Hacklenebilir mi?

Bluetooth teknolojisi ile çalışan her alet hacklenebilir. Kalp pilleri de bunların arasında yer alıyor. Kalp pili sonuçta tamamen elektronik bir sistem olarak çalışıyor ve kablosuz olarak yönetilebiliyor. Kötü niyetli korsanların eline geçecek bir çalışma frekans bandına giriş yapılabilirse, pilin çalışması uzaktan kontrol ile durdurulabilir. Bu da kişiyi direkt olarak ölüme götürür. Yani sevgili okurlar, bilimin iyi yanları olduğu gibi, kötü yanları da var. Her ne kadar pili üreten kuruluşlar, kablosuz güvenliğin yüzde 100 sağlandığını savunsalar da hiçbir kablosuz ağ yüzde 100 güvenliğe sahip değildir. Kalp pili menzili 10 metre olduğundan bu menzil içerisine girecek olan bir korsan, ağa sızabilir ve kalp pilinin kontrolünü ele alıp kendi bilgisayarında bir tuşa basarak pili etkisiz hale getirebilir.

Kablosuz Güvenlik Sağlanabilir mi?

Elektrik mühendisliği alanında profesörlük görevini sürdüren S. Sen, kablosuz güvenliği arttırmak için güvenlik aralığını yarım santimetreye düşürecek bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını ve başarıya yakın olduklarını ifade ediyor. 10 metreden yarım santimetreye düşüş sağlayabilmek; hack olayını tamamen bitirebilir. Üstelik bu başarının bir sonucu daha var: enerji sarfiyatını 100 kat azaltmak! Bu teknolojinin bir diğer avantajı ise doktorların implante çalışmalarını kolaylaştıracak olmasıdır.