3D yazıcıların iyice gelişmesi sonucunda özellikle Tıp alanında çok iyi şeyler oluyor. Tedavi sürelerini hızlandıracak yepyeni icatlar yapılıyor. 3D teknolojileri ile organlar üretiliyor. Şimdi de kırıkların iyileşme sürecini hızlandıracak buluşlara imza atılıyor. Örnek vermek gerekirse, Mellon Üniversitesi bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre; kırıklar 3D teknolojisi ile çok daha çabuk iyileşmesi sağlanacak. Kemik hücrelerinin daha çabuk kaynaşması için grafen adı verilen bir madde kullanılacak. Bu araştırmayı yapan sadece Mellon üniversitesi değil, aynı zamanda Teksas Üniversitesi ve Maryland üniversitesi de ortak bir çalışma başlattılar.
Grafen Ne İşe Yarayacak
Bilim insanlarının ürettiği yeni teknoloji sayesinde, kırılan kemiklerin üzerine 3D yazıcı ile üretilen yapı, yerleştirilecek. Böylece kırılan kemik çok daha kısa sürede grafen ile reaksiyona girerek daha çabuk kaynaşacak. Bu bir katalizör görevi görecek. Katalizör reaksiyonların hızını arttıran bir faktördür. Bu teknolojisi homojen kemikleri kaynaştırmak için geliştirildi ama heterojen kemikler için işe yaramaz. Araştırmacılar, pahalı sporcuların futbol basketbol gibi müsabakalarda ve atletizm yarışlarında yaralanmaları durumunda hızlı iyileşmelerini sağlamak üzere böyle bir araştırmaya giriştiler. Bu da gösteriyor ki bu operasyonlar çok pahalı olacak. Sıradan insanlar için uzak bir teknoloji…
Grafenin Fonksiyonu
Grafen başlangıçta kıkırdak kemiğe benziyor ve kemiğe yerleştirildiğinde kısa sürede sertleşiyor. Böylece kırılan noktada kaynaşmayı hızlandırıyor. Kurşun kalem uçlarında kullanılan malzemenin kökü grafendir. Karbon atomlarından oluşan sağlam ve ince bir tabakadır. Günümüzde bilgisayar çiplerinde ,enerji sektöründe ve süper kapasitörlerin imalatında pil ve transistör imalatında kullanılan bir malzemedir. AR-GE çalışmalarında kullanılan malzemelerin başında gelir. Grafit maddesinin ürünüdür.
güzel bir yazı olmuş 3D yazıcılarla imkansız görülen çok şey yapılabilecek