Çin ve ABD Arasında Yeni Ticaret Anlaşması
Dünyanın en büyük iki süper gücü arasında geçtiğimiz gün yeni bir ticaret anlaşması imzalandı. Bu anlaşmaya göre, 15 ekim 2019 tarihinde yürürlüğe girecek olan Çin-ABD arasındaki tarım ürünlerinin alış verişine getirilen ¼ oranındaki verginin arttırılması ertelendi. Böylece Çin ABD çiftçilerinden yılda 50 milyar dolara yakın bir tarım ürünü ithali gerçekleştirecek. Bu durum, ABD’nin çiftçisine verdiği bir destek olarak yorumlandı. ABD tarımın, bir ülkenin en önemli gelir kaynağı olduğunun farkında. Çiftçilerinin yüzünü güldürmek isteyen ABD başkanı, Çin’e ihraç edilecek tarım ürünlerinden aldığı vergileri arttırmayacak.
Çin ve ABD arasında yapılan yeni anlaşmaya göre, Çin’den alınan yıllık 250-300 milyar dolarlık teknoloji ürünlerine uygulanan gümrük vergisinde de arttırım söz konusu olmayacak. Böylece Çin ile ABD arasında teknoloji ürünlerinin alış veriş trafiği hem büyüyecek hem de rahatlayacak.
Yeni Anlaşmanın En Önemli Kararı
Trump geçtiğimiz gün beyaz sarayda yaptığı açıklamada, Çin ile yaptıkları yeni anlaşmaya göre, Çin ile ABD arasındaki yıllık 250-300 milyar dolarlık ihracat için alınan gümrük vergilerinin daha önce ön görüldüğü gibi, yüzde 5 arttırılması kararını askıya aldıklarını ifade etti.
Çin Ekonomisi
Çin Yuan para birimini kullanan ve yıllık gayri safi milli hasılası 2017 rakamlarına göre 12.25 trilyon dolar olan bir ülke. Kalabalık bir nüfusu olan Çin’de kişi başına düşen gelir 8.826 dolar ve 2017 verilerine göre yıllık yüzde 7 büyüyen bir ülke. İhracatını tüm dünya ülkelerine yayan Çin aslında ABD ve diğer güçlü ülkelerle bir rekabet halinde… Ticaret savaşlarında son 10 yılın en yüksek değerine ulaşan Çin 1 milyarı aşan nüfusunu beslemek için sürekli olarak büyümek zorunda. Teknoloji başta olmak üzere tarım sektöründe de oldukça gelişmiş olan Çin şu an dünyada en güçlü ekonomiye sahip ülkelerin başında geliyor. Geçtiğimiz aylarda ABD’nin, dövizi manipüle etmekle suçladığı Çin ile şimdilik zorunlu olarak arası iyi. Çin de bu suçlamaya karşılık olarak, ABD’nin uluslararası düzeni bozmaya çalıştığını ifade etmişti. Çin ABD’den daha fazla dolar stokuna sahip ve istediği zaman doları manipüle etme gücünü elinde bulunduruyor. Bu da ekonomik gücünden kaynaklanıyor.
ABD İstediği Kadar Dolar Basabiliyor
ABD eskiden olduğu gibi, “ülkeler sadece hazinede bulunan altın rezervleri tutarında kendi parasını bastırabilir” kuralına 1971 yılından beri riayet etmiyor. Çünkü ABD bu kadar altına sahip değil. Bir şekilde altın ( aşırı ithalat yolu ile ), ABD’yi terk ediyor ve dünyadaki başka ülkelere kayıyordu. Bunun temel nedeni ise ABD’nin çok fazla ürün ithal etmesi ve dış ticaret açığının gittikçe artmasıydı. Bu açığı kapatmak için ABD dolar basmaya başladı. Bu girişimin olumsuz sonuçları günümüzde ABD için büyük ekonomik sorunlar getiriyor.
Yorumlar