Blockchain nedir?

Modern teknolojiler insanların birbirleriyle doğrudan iletişim kurmasına olanak sağlıyor. Sesli ve görüntülü aramalar, e-mailler, anlık mesajlaşmalar. Alıcı göndericiye aracısız biçimde ulaşabiliyor. Kişiler arasında güvenirliğin sağlanması için aralarındaki mesafenin önemi ortadan kalkıyor. Söz konusu durum para olduğunda bireylerin güvenilirlik için bir aracıya ihtiyacı oluyor. İşte tam da bu noktada Blockchain teknolojisi imdadınıza yetişiyor. Bir veri taşıyan her işlem, kriptoloji ve matematik aracılığıyla dağıtık ve herhangi bir otoritenin yönetiminde olmayan bağımsız veri zincirlerine dönüşüyor.

Para, ürün, mal, hizmet, iş, mülkiyet hatta referandum işlemleri bile Blockchain teknolojisi ile aracısız olarak gerçekleştirilebiliyor. Blockchain sisteminde kayıtların doğruluğu tüm herkes tarafından kontrol edilebilir ve onaylanabilir şekildedir. Global ekonominin geleceği herkesin erişebildiği ve güvenli ortamı ile Blockchain işlemlerine doğru yöneliyor. İnternet erişimi olan her birey Blockchain teknolojisini kullanabiliyor. Blockchain teknolojisi ile gelecekte üçüncü parti denetleme ve onaylama mercilerine ihtiyaç kalmayacak gibi duruyor. Blockchain bir ödeme aracı olarak geliştirilmesine rağmen günümüzde birçok farklı alanda kullanılmaktadır.

Blockchain teknolojisi neler yapabilir?

Blockchain veya Blokzincir teknolojisi hayatın neredeyse her alanında kullanımı mümkün bir teknoloji. Hatta 10 yıl bile olmadan vergilerin dahi Blockchain teknolojisi ile toplanacağı iddia ediliyor. Ülkelerindeki finansal durum sınırlanan göçmenlerin ülkelerine para göndermeleri bu teknoloji ile kolaylaşacak gibi duruyor. Aynı zamanda Blockchain teknolojisi finansal dolandırıcılığında belirgin seviyede önüne geçeceği beklentiler arasında yer alıyor.

Blockchain teknolojisinde dijital ortamdaki defterlerde kamuya açık olarak kayıt altına alınıyor. Sözleşmeler, dilekçeler, vasiyetler aracısız işlem görecek. Bu teknoloji ile fikirler koruma altına alınacak ve patent işlemleri aracısız şekilde gerçekleştirilecek.

Büyük bir hızla küresel çapta onay kaynağı haline dönüşmeye başlayan Blockchain teknolojisini herkes kabullenmeye hazır değil. Finansal hizmetler, denetim kurumları, noterler ilk aşamada etkilenmesine beklenen ve gelecekleri tehlikeye girecek gibi görünüyor. Bitcoin’in sağladığı hizmetler daha şimdiden geleneksel ticaretin aracılarını ortadan kaldırıyor.

Gelecekte insanlara kolay, ucuz ve güvenilir hizmet sağlayacak olan Blockchain teknolojisinin günümüzde hayalini kurmak bile zor. Asıl soru devletlerin, finansal kurumların Blockchain teknolojisini kabul edip etmeyecekleri?